قسم الهندسة الريفية

بريد الكتروني

bibrahim@scs-net.org

رسالة القسم

يقوم قسم الهندسة الريفية بإعداد مهندسين زراعيين اختصاص (هندسة ريفية) ذوي كفاءة عالية في مجال الري والصرف ومعالجة المياه والآلات الزراعية والطاقات المتجددة،والمساحة. يدرس طلاب قسم الهندسة الريفية مقررات عملية ونظرية في الاختصاصات التالية:

• الري والصرف
  • المقننات المائية
  • الآلات الزراعية
  • الطاقات المتجددة
  • المساحة

إن خريجي قسم الهندسة الريفية هم مهندسون ذوو قدرة كبيرة على العمل الحقلي الميداني في إدارة المزرعة وذلك من خلال تأمين مصادر المياه الصالحة للزراعة ونقلها واستخدامها بفعالية عالية ,واستخدام الآلات في العمليات الزراعية (من الحراثة وحتى القطاف).   يمنح قسم الهندسة الريفية درجة الماجستير لطلاب كلية الزارعة وذلك خلال سنتين كحد أدنى حيث يدرس الطلاب في السنة الأولى مقررات نظرية وعملية وفي السنة الثانية يتم إعداد أطروحة التخرج. إن خريجي ماجستير قسم الهندسة الريفية مؤهلون لمتابعة البحث العلمي في مجالات الري و الصرف والطاقات المتجددة وعمليات ما بعد الحصاد بمنهجية علمية وفعالية عالية.

مجالات الأبحاث :

المهندسة جميلة ملكاش

المهندس محمد سري

المهندسة ايمان عبد الرحمن

The Mission of Rural Engineering Department is to prepare agricultural engineers with high proficiency in irrigation and drainage, water treatment and agricultural machinery, and renewable energies. Students study the practical & theoretical in the following specialized topics:

•Irrigation and Drainage

•Efficient use of water

•Agricultural Machinery

•Renewable Energy

•Surveying
The Department of Rural Engineering graduates are engineers with a great potential for field work in managing farms. For securing water sources, For transferring and using  available water resources efficiently and ,for conducting  technical operations  agricultural  needing.  Rural Engineering Department grants Master's degree for students of the college of Agriculture, requiring a minimum of two years; They study   theoretical courses in the first year and the practical in the second for thesis preparation. Graduates from MA department of Rural Engineering are eligible to pursue scientific research in the areas of irrigation and drainage, renewable energy and post- harvest with scientific methodology and high efficiency.Areas of research:

•Irrigation and water rations