تحسين كفاءة العلائق بإضافة خميرة الخبّاز والميثيونين في الأداء الإنتاجي الملخص أُجريت الدراسة في وحدة بحوث الأغنام، محطة بحوث الإبل الشامية، ناحية الغزلانية، ريف دمشق، سورية، حيث تم تنفيذ ثلاث تجارب ما بين عامي 2022 و2024. بهدف دراسة تأثير إضافة مستويات مختلفة من خميرة الخبّاز والميثيونين إلى علائق أغنام العواس في الأداء الإنتاجي. غُذّيت حيوانات مجموعة الشاهد T0 على عليقة أساس (مركز جاهز كبسولات، حبوب ذرة صفراء، كسبة قطن مقشورة، نخالة، وتبن القمح)، أما حيوانات المعاملات التجريبية: الأولى T1 والثانية T2 والثالثة T3 والرابعة T4، فقد غُذّيت على نفس العليقة مع إضافة خميرة الخبّاز والميثيونين بنسب 1:1، 1:2، 2:1، 2:2 كغ/طن علف مركز لكل معاملة على التوالي. I. نُفّذت تجربة الهضم خلال العام 2022 باستخدام خمسة كباش تامة النمو متوسط الوزن 80 ± 1.4 كغ ومتوسط العمر 26 شهراً، استمرت التجربة مدة 60 يوماً. - أظهرت نتائج البحث أن معامل هضم المادة الجافة، والبروتين الخام، والألياف الخام، والدهن الخام، والمادة العضوية قد تحسّن معنوياً (P≤0.05) عند مقارنة T1 وT4 بعليقة الشاهد T0، كما وتحسّن ميزان الآزوت لدى جميع المعاملات التجريبية مقارنة مع معاملة الشاهد وذلك استجابةً لإضافة خميرة الخباز والميثيونين إلى عليقة الحيوانات. II. نُفّذت تجربة الدفع الغذائي والتناسل وإنتاج وتركيب الحليب خلال عامي 2022 و2023. وتم إجراء التجربة على مرحلتين: المرحلة الأولى: باستخدام 50 رأساً من النعاج الجافة بعمر 4-5 سنوات ومتوسط وزن 60.58 ± 8.20 كغ، وموسم الحلابة الثالث والرابع، ومتجانسة في انتاج الحليب وموعد الولادات لموسم الحلابة السابق، وزّعت النعاج بشكل عشوائي إلى خمس معاملات وبمدل عشر نعاج في كل معاملة، استمرت هذه المرحلة مدة 210 يوماً. - دلّت النتائج إلى وجود فرق معنوي (P≤0.05)، في متوسط الوزن الحي للنعاج الحوامل قبل الولادة بأسبوع لدى المعاملتين التجريبيتين الأولى T1 والرابعة T4 بالمقارنة مع الشاهد T0، في حين لم تُلاحظ فروقات معنوية بين المعاملات التجريبية ومجموعة الشاهد من حيث متوسط الوزن الحي للنعاج خلال مراحل القياس الأخرى. كما بلغ عدد المواليد لدى نعاج المعاملات التجريبية الأولى والثانية والثالثة والرابعة على التوالي (15 و12 و11 و14 حمل)، وعدد التوائم (5 و4 و3 و4 توأم)، بينما كان عدد النعاج الوالدة لدى نعاج مجموعة الشاهد (7 نعجة)، وعدد التوائم (2 توأم). المرحلة الثانية: تم استخدام 30 نعجة حلوب من نعاج المرحلة الأولى بمعدل ست نعاج حلوب من كل معاملة، استمرت هذه المرحلة مدة 84 يوماً بعد الفطام. - بينت النتائج عدم وجود فروق معنوية في متوسط إنتاج الحليب الكلي بين المعاملات عند مستوى 0.05، وذلك على الرغم من تفوق المعاملات التجريبية T1 وT2 وT3 وT4 بنسبة (11.22 و5.80 و8.29 و10.21%) على التوالي بالمقارنة مع الشاهد T0، بينما كان إنتاج الحليب المعدل إلى حليب 4% دهن أعلى وبصورة معنوية عند مستوى دلالة 0.05%، في المعاملتين الأولى والرابعة بمقدار 18.79 و20.08% على التوالي مقارنةً مع مجموعة الشاهد. - لم يلاحظ وجود فروق معنوية عند مستوى دلالة 0.05%، في نسبة الدهن بالحليب بين المجموعات الخمسة وذلك على الرغم من ارتفاع نسبة دهن الحليب في المعاملات التجريبية الأولى والثانية والثالثة والرابعة بالمقارنة مع الشاهد بمقدار (9.98 و7.18 و10.15 و13.13%) على التوالي. ولكن كان متوسط كمية الدهن الكلية خلال فترة التجربة أعلى معنوياً في حليب نعاج المعاملتين التجريبيتين T1 وT4 بالمقارنة مع الشاهد T0 بمقدار 24.12 و25.44% على التوالي. بينما لوحظ وجود فروق معنوية عند مستوى دلالة 0.05%، في مكونات الحليب الأخرى (بروتين، وجوامد كلية) لدى نعاج المعاملة الرابعة T4والتي تغذّت على عليقة مركزة تحوي 2 كغ خميرة /طن علف مركز و2 كغ ميثيونين /طن علف مركز متفوقةً على نعاج الشاهد T0بمقدار (4.4 و10.18%) على الترتيب. III. نُفذت تجربة التسمين خلال العام 2023 باستخدام 30 حملاً من مواليد التجربة السابقة، متوسط أعمارها 90 ± 14 يوماً، ومتوسط وزنها البدائي 25.65 كغ، وُزعت في خمس مجموعات بمعدل 6 حملان في كل مجموعة، استمرت تجربة التسمين لمدة 12 أسبوعاً سبقتها فترة تعويد مدتها أسبوع واحد. - بينت نتائج البحث وجود ارتفاع معنوي (P≤0.05) في مؤشرات الأداء الإنتاجي لدى حملان المعاملة التجريبية الرابعة T4 بالمقارنة مع كافة المعاملات التجريبية الأخرى باستثناء المعاملة الأولى T1، على الرغم من عدم وجود فروقات في كميات العلف المركز المتناولة من قبل جميع حملان تجربة التسمين. - كما أظهرت المعاملة الرابعة T4 بالمقارنة مع مجموعة الشاهد تفوقاً معنوياً (P≤0.05) في معامل التحويل الغذائي لإنتاج 1 كغ وزن حي وبنسبة مقدارها 13%، مما أدى إلى وجود زيادة معنوية في متوسطات معدل النمو اليومي والزيادة الوزنية الكلية وفي الوزن الحي النهائي بنسبة (14.76 و14.92 و7.17%) على التوالي. وانخفضت تكلفة إنتاج 1 كغ وزن حي بالمقارنة مع الشاهد بمعدل (4%) للمعاملات التجريبية الأولى والرابعة، وبمعدل حوالي (2%) للمعاملات التجريبية الثانية والثالثة، وزاد مؤشر الربح كنسبة مئوية من الشاهد بمعدل (15.25 و6.25 و7.45 و16.45%) على التوالي للمجموعات التجريبية الأولى والثانية والثالثة والرابعة. - تفوقت جميع المعاملات التجريبية على الشاهد في المؤشرات التقنية للألياف الصوفية وبفارق معنوي عند مستوى 0.05 لمؤشر الطول، حيث بلغت أعلى قيمة لطول الليفة الصوفية عند حملان المعاملة الرابعة T4 (15.75) سم. وازدادت قوة شد الليفة الصوفية معنوياً لدى حملان المعاملات التجريبية T1 وT2 وT3 وT4 بنسبة (33.62 و24.97 و40.47 و44.45%) على التوالي بالمقارنة مع الشاهد T0، بينما انخفض قطر الليفة الصوفية بصورة معنوية مع زيادة نسبة الميثيونين في العليقة. كما لوحظ وجود تحسّن معنوي في المؤشرات الكيميائية للألياف الصوفية، وبلغت أعلى القيم لدى حملان المعاملة التجريبية الرابعة T4 بمقدار (17.18 و3.96 و4.10%) للآزوت والدهن والكبريت على التوالي. يُستنتج مما سبق بأن إضافة الخميرة والميثيونين معاً قد أثر ايجابيا بشكل عام ولم يكن هناك أي تأثير سلبي على صحة حيوانات التجربة.
الكلمات المفتاحية: أغنام العواس، خميرة الخبّاز، ميثيونين، إنتاج الحليب، تسمين، مواصفات الصوف، معامل الهضم، ميزان الآزوت. Improving the efficiency of rations by adding baker's yeast and methionine in production performance Abstract
This study was carried out at sheep section - Shami Camels Research Station, Al-Ghazlaniyah District, Damascus country side, Syria, Three experiments were conducted between 2022 and 2024. To study the effect of adding different levels of baker's yeast and methionine to Awassi sheep rations on production performance. The control animals treatment (control T0), were fed a basic ration (fodder capsules, yellow corn, peeled cottonseed, bran and wheat straw), while the animals of the experimental treatment T1 & T2 & T3 & T4 were fed the same ration given to the control treatment (T0) with the addition of baker's yeast and methionine at a ratio of 1:1 & 2:1 & 1:2 & 2:2 Kg/Ton of concentrate feed for each Treatment respectively. I. The digestion experiment was conducted during the year 2022, Using Five mature Awassi Rams mean weight and age, 85±1.4 Kg and 26 months respectively, The experiment lasted for 60 days. - Results showed a significant increase (P≤0.05) in the digestibility coefficient of : Dry Matter , Crude Protein , Crude Fiber & Organic Matter for T1 & T4 Compared to the control group (T0). The N-balance was positive for all treatments however, the retention rate of N improved with increasing the level of baker's yeast and methionine in the rations investigated Compared to the control group (T0). II. The experiment was conducted during 2022 and 2023 on nutritional support, reproduction, milk production, and composition. The experiment was conducted in two phases: The first phase: involved 50 dry ewes aged 4-5 years, with an average weight of 60.58 ± 8.20 kg, from the third and fourth lactation seasons, and homogeneous in milk production and calving dates from the previous lactation season. The ewes were randomly assigned to five treatments, with ten ewes per treatment. This phase lasted 210 days. - The results indicated a significant difference (P≤0.05) in the average live weight of pregnant ewes one week before birth in the first and fourth experimental treatments T1 and T4 compared to the control T0, while no significant differences were observed between the experimental treatments and the control group in terms of the average live weight of ewes during the other measurement stages. The number of births among the ewes of the first, second, third and fourth experimental treatments was respectively (15, 12, 11 and 14 lambs), and the number of twins was (5, 4, 3 and 4 twins), while the number of ewes giving birth among the ewes of the control group was (7 ewes), and the number of twins was (2 twins). The Second phase: 30 lactating ewes from the first stage were used, at a rate of six lactating ewes from each treatment. This stage lasted for 84 days after weaning. - The results showed no significant differences in the average total milk production between treatments at the 0.05 level, despite the superiority of the experimental treatments T1, T2, T3 and T4 by (11.22, 5.80, 8.29 and 10.21%) respectively compared to the control T0, while the milk production adjusted to 4% fat milk was higher and significantly higher at the 0.05% significance level, in the first and fourth treatments by 18.79 and 20.08% respectively compared to the control group. - No significant differences were observed at the 0.05% significance level in the percentage of milk fat among the five groups, despite the high percentage of milk fat in the first, second, third and fourth experimental treatments compared to the control by (9.98, 7.18, 10.15 and 13.13%), respectively. However, the average total fat content during the experimental period was significantly higher in the milk of ewes of the two experimental treatments T1 and T4 compared to the control T0 by 24.12 and 25.44%, respectively. While significant differences were observed at the 0.05% significance level in the other milk components (protein and total solids) in the ewes of the fourth treatment T4, which were fed a concentrated ration containing 2 kg yeast/ton of concentrated feed and 2 kg methionine/ton of concentrated feed, outperforming the ewes of the control T0 by (4.4 and 10.18%), respectively. III. The fattening experiment was conducted during 2023 using 30 lambs born in the previous experiment, with an average age of 90 ± 14 days and an average initial weight of 25.65 kg. They were distributed into five groups, with 6 lambs in each group. The fattening experiment lasted for 12 weeks, preceded by a one-week accustoming period. - The research results showed a significant increase (P≤0.05) in the productive performance indicators of lambs in the fourth experimental treatment T4 compared to all other experimental treatments except for the first treatment T1, despite the absence of differences in the quantities of concentrated feed consumed by all lambs in the fattening experiment. - The fourth treatment T4 showed a significant superiority (P≤0.05) in the feed conversion ratio to produce 1 kg live weight compared to the control group by 13%, which led to a significant increase in the average daily growth rate, total weight gain and final live weight by (14.76, 14.92 and 7.17%) respectively. The cost of producing 1 kg live weight decreased compared to the control by (4%) for the first and fourth experimental treatments, and by about (2%) for the second and third experimental treatments. The profit index increased as a percentage of the control by (15.25, 6.25, 7.45 and 16.45%) respectively for the first, second, third and fourth experimental groups. - All experimental treatments outperformed the control in the technical indicators of wool fibers with a significant difference at the 0.05 level for the length indicator, where the highest value of wool fiber length was reached in the lambs of the fourth treatment T4 (15.75) cm. The tensile strength of the wool fiber increased significantly in the lambs of the experimental treatments T1, T2, T3 and T4 by (33.62, 24.97, 40.47 and 44.45%) respectively compared to the control T0, while the diameter of the wool fiber decreased significantly with the increase in the percentage of methionine in the feed. A significant improvement was also observed in the chemical indicators of the wool fibers, and the highest values were reached in the lambs of the fourth experimental treatment T4 by (17.18, 3.96 and 4.10%) for nitrogen, fat and sulfur respectively. Based on the above foregoing, it can be concluded that adding baker's yeast and methionine to Awassi sheep rations have a positive effect on the digestibility coefficients of nutrients and on enhancing the nitrogen balance with no negative effects on the health of the animals employed in this experiment.
Keywords: Awassi sheep, Baker's yeast, Methionine, Milk production, Fattening, Wool specifications, Digestibility coefficient, Nitrogen balance. |
Damascus University @ 2025 by SyrianMonster | All Rights Reserved