محمد مارديني "الأثر الاقتصادي والاجتماعي لتبني المزارعين تقنيات مشروع تعزيز الأمن الغذائي في منطقة "السفيرة – محافظة حلب"

الأثر الاقتصادي والاجتماعي لتبني المزارعين تقنيات مشروع تعزيز الأمن الغذائي في منطقة "السفيرة – محافظة حلب"

 الملخص


 

نفذ البحث في منطقة السفيرة في محافظة حلب (المنطقة المستهدفة للمرحلة الثانية للمشروع)، بهدف تحديد الأثر الاقتصادي والاجتماعي لتبني مزارعي القمح لتقانات مشروع تعزيز الأمن الغذائي، وكذلك دراسة مؤشرات تبني التقانات الزراعية، والعوامل المؤثرة في تبنيها، بالإضافة إلى تحديد بعض المعيقات التي تواجه مزارعي القمح، ولتحقيق أهداف البحث جمعت البيانات من خلال استبيان بالمقابلة الشخصية مع مجتمع المزارعين الذين شاركوا بالمشروع وطبقوا حزمة التوصيات الزراعية للقمح (180 مزارع)، وعينة عشوائية من مزارعي القمح غير المشاركين في المشروع (186 مزارع)، وذلك خلال موسمي 2019/2020 و2020/2021. تم استخدام أساليب التحليل الاحصائي الوصفي والكمي لبيانات المسح الميداني. بينت النتائج وجود مجموعة من العوامل المؤثرة ايجاباً في تبني المزارعين للتقانات الزراعية، من أهمها مشاركة المزارع بالنشاطات الإرشادية، زيارة المرشد الزراعي للمزارع، اتجاه المزارع نحو الجديد، المستوى التعليمي للمزارع، إجمالي عدد أفراد الاسرة العاملين بالزراعة، استخدام وسائل الاتصال الجماهيرية، وجود وحدة ارشادية بالقرية، المشاركة بمشروع تعزيز الأمن الغذائي. في حين كانت أهم العوامل المؤثرة سلباً على التبني هي: عدد القطع الزراعية، عدم توفر مستلزمات الإنتاج، عمر المزارع، الخبرة الزراعية، مشاركة أفراد الاسرة باتخاذ القرار الزراعي، كما أظهرت النتائج أن المشروع ساهم بشكل معنوي في رفع مستوى تبني المزارعين لحزمة التقانات الزراعية، كما ساهم في رفع مؤشرات تبني التقانات الزراعية التالية: موعد الزراعة، معدلات البذار الموصى بها، تحليل التربة، معدلات التسميد الآزوتي والفوسفاتي، موعد التسميد، وتعزى أسباب انخفاض الكفاءة الاقتصادية لدى غالبية المزارعين، إلى عدم التقيد بتطبيق حزمة التقانات الزراعية الموصى بها لكل منطقة بيئية، لا سيما إضافة معدلات من البذار والاسمدة أعلى بكثير مما توصي به وزارة الزراعة، وعدم التقيد بتحليل التربة، وعدم إضافة الأسمدة الآزوتية بالمواعيد المحددة. كما أوضحت النتائج أن مشروع تعزيز الامن الغذائي ساهم بشكل معنوي في خفض متوسط التكاليف الكلية لهكتار القمح المروي بمقدار228,347 ل.س/هـ، أي بنسبة 10%، وزيادة متوسط إنتاجية الهكتار بشكل معنوي بنسبة 7.04%، والمساهمة بزيادة دخل الأسرة وارتفاع صافي الربح المحقق للمزارع بزيادة معنوية قدرها 524,966 ل.س/هـ، أي بنسبة (21.84%) مقارنة بالمزارعين الآخرين، ورفع الكفاءة الاقتصادية (نسبة الإيرادات للتكاليف) بمقدار 0.34، وذلك من خلال تطبيق حزمة التقانات الزراعية الموصى بها، وتجهيز الأرض الجيد، وترشيد استخدام الأسمدة ومعدلات البذار، التي تشكل النسبة الأكبر من تكاليف مستلزمات الإنتاج. كما تبين وجود أثر اجتماعي للمشروع من خلال رفع مستوى كلاً من: مؤشر الاستهلاك الغذائي، ومؤشر التنوع الغذائي لدى الاسر الزراعية بالمنطقة.

 

الكلمات المفتاحية: الأثر الاقتصادي، التبني، مؤشرات الأمن الغذائي، التقانات الزراعية، القمح، سورية.

 


 

The Socio-economic Impact of Farmers' Adoption of Enhancing Food Security project's techniques in the Syrian Arab Republic (AL-Safira -Aleppo)

 


Abstract

The search was carried out in in Al-Safira District in Aleppo Governorate (the target area of the project- second phase) with the aim of determining the Socio-economic impact of adopting Techniques of Enhancement Food Security Project, as well as studying the adoption indicators of agricultural technologies, and factors that influence their adoption, in addition to identifying some obstacles facing wheat farmers. In order to achieve the research objectives, data was collected through a personal interview during the 2019/2020 and 2020/2021 seasons, from the community of farmers who participated in the project amounted to 180, and a random sample of wheat farmers (participated in the project) amounted to 186 farmers, Therefore, Descriptive and quantitative statistical analysis methods were used for field survey data. The results showed that there are a group of factors that positively influence farmers’ adoption of agricultural technologies, The most important of them are: Participation in extension activities, visit of extension workers to farmers, The farmer's trend towards the new technologies, the educational level of the farmer, total number of family members working in agriculture, use of communication media, the existence of an extension unit in the village, and participation in Enhancing Food Security Project, While the most important factors negatively affecting adoption were: Number of agricultural plots, unavailability of production inputs, farmer's age, agricultural experience, participation of family members in agricultural decision-making. The results demonstrate that the project contributed significantly to raising the level of farmers’ adoption of the agricultural technologies package, and raising adoption indicators of agricultural technologies i. e: planting date, seed rates, soil analysis, nitrogen and phosphate fertilization rate, fertilization date. The reasons for the low economic efficiency of the majority of farmers are due to not applying the package of agricultural technologies recommended for each ecological region, in particular, adding rates of seeds and fertilizers much higher than recommended by the Ministry of Agriculture, non-compliance with soil analysis, and failure to add nitrogen fertilizers on schedule. The research confirm that most farmers can reduce the amount of inputs, mainly seed rates and amounts of chemical fertilizer, while maintaining the same current level of production, by applying the recommended package of agricultural recommendations.  The results of the analysis showed that the Enhancement Food Security Project contributed significantly to reducing the average total costs per hectare of irrigated wheat by 228,347 SYP/ha, that is, a significant difference of 10%, and a significant increase in average productivity per hectare by 7.04%, contributing in the increase of family income and the net profit achieved with a significant increase of 524,966 SYP/h, i.e. (21.84%) compared with other farmers, raising economic efficiency (the ratio of revenues to costs) by 0.34. This is done by applying the package of recommended agricultural technologies, good land preparation, and rationalizing fertilizer and seed rates, which constitute the largest percentage of production input costs. It was also shown that there is a social impact of the project by raising the level of: the food consumption score and the food diversity score among agricultural families in the region.

 

 

 

Keywords: economic impact, adoption, food security indicators, agricultural technologies, wheat, Syria

 

 

 



عداد الزوار / 3899166 /